četvrtak, 22. srpnja 2010.

Hansi Hinterseer


(vidi Hansića sa sokolom. živio nam Hansi!!!).

Gledam austrijsku tv i ne mogu doći k sebi od šoka. Još hvatam dah.

Upravo sada nA programu im je direkt 24 satna prodaja. Što ne smijem propustiti jerbo bi mi moglo pobjeć pa ne kupim Hansijeve CD. Zato žurim s pisanjem ovog posta.

Dakle sa ekrana nam se smješi lišce već postarijeg slatkastog tirolca Hansi Hinterseera.
Taj je čovjek izdao već podosta pjesama koliko vidim ali nije to poanta moga posta.

Čovjek i lik se fura na dobrog Tirolca. Te su mu sve pjesme slatkaste, nešto u stilu onih koje smo slušali pred 25 godina. Sve nešto bljutavo i kičasto.Bolje rečeno pjesmuljci. Nekakvi takvi di se uzdižu vrijednosti. Moralne i ine. Te vjerske, te obiteljske, te...bemti odmah ti se smuči Tirola i šira i dalja okolica. Njegova.

S pjesmama u skladu napravljeni su i spotovi.

Sad ću redom :
u prvoj pjesmi, odnosno prvom spotu imamo Tirolske planine i križ negdje u kutu ekrana. Bez križa ne bi išlo. Križ je blago povraćajuće osvjetljen suncem u zalasku.
Čudi me da nigdje nisu stavili i runolist. Ono, recimo da pada kao snijeg po ekranu. To bi se baš dobro uklopilo u imiđ. Em imaš križ em imaš runoliste koji snježasto padaju po ekranu, em zalazak sunca em rascupkanog Hansija. Odmah u jednom spotu ubiješ jednim udarcem 4 muhe. Em si slavio religiju, em ekologiju, em životnu radost (cupkajući Hansi) em slaviš romantizam (zalazak sunca)
Ali ne. Hansi nije valjda htio runolist. Taj biser ostavio za zapećak. Kao značku valjda.
A tko bi mogao pratit Hansija.


Onda za drugu pjesmu Hansi je odlučio da bi dobro pasala žena u vjenčanici. Te gledamo ženu pokrivene glave kako izlazi u bijeloj vjenčanici sa buketom žutog cvijeća. Pognute glave. Nigdje mladenca, nigdje nikog samo ona. Pokrivene glave. Velom. Pognute isto.Što li nam to govori pitam se zbunjena? Da se tirolke udaju same za sebe ili kad se udaju udaju se na način da pognu glavu i gledaju u pod, jerbo znaju što ih čeka? Hansiju slični. Ili pokrivaju glave jer su sve ružne da ružnije ne mogu bit? Gabori sami?

Za treću pjesmu imamo spot gdje u prvom planu sjedi za stolom sretna Tirolska raspjevana familija . Što implicira da su sve tirolske familije sretne?

Zatim imamo Hansija sa malom dječicom u veseloj igri (Hansi će za predsjednika???).

Zatim je tu Hansi sa penzionerima dok on cupka i poskače dotle se penzioneri vesele.
Bljuv.

Onda evo Hansija na nekom koncertu nekim ženama pjeva. Raznježen. Kao razumije on žensku psihu. Sve on zna. U crnom odijelu i bijeloj košuljici. A žene u pozadini samo što ne zaplaču . (ili je to onaj zatomljeni plač još od svadbe iz drugog spota??).

Hansi tu ne staje.
Hansi se ne predaje.

Hansi se dakle u idućem spotu vozi brodom, pored njega neka žena kojoj se on blago smješka a ona crveni, oko vrata mu zamotan plavi đemperčić. Ma kažem, mali slatki tirolac. Clatki decko Taj ni mrava ne bi zgazio.

Hansi se sada vozi u svom bijelom kabrioletu i upravo skreće pred neku kuću. Kuću ne vidimo.
Samo skretanje.

Naš Hansi je tokom svog života dobrog tirolca producirao već puno pjesama pa tu još nije kraj spotovima.

U idućem vozi se Hansi Tirolac u žutom kaprioletu. O.a. to nije onaj bijeli kabriolet i iz prošlog spota, o ne, Hansi ima dva (najmanje dva). (Što valjda ukazuje da život u Tirolu nije siromašan). U ovom mu je đemperćić crvene boje, opet vezan oko vrata.

Ni tu nije kraj.
Sada Hansi pjeva opet u planinama Tirola, ovaj put sunca nema, mrak je, slika je više nego romantična, Hansi je obučen u bijelu košuljicu i Tirolske hlačice te cupka i poskakuje, jednako kako je cupkao i poskakivao i tamo s penzionerima.

I tako.
Ipak se bliži kraj.

Moramo imat razumijevanja za 24-satnu prodaju. Ljudi imaju obavezu prodat. Pa vezu li ga vezu. O Hansiju i Tirolu. I šire. Čovječe ta reklama traje pola sata, već si skroznaskroz prolupao od gledanja raspjevanog Hansija bogate garderobe, no hrabro gledaš dalje. Bljuje ti se polako al izdržavaš ne3što u tebi govori da će jednom tome ipak biti kraj. Mislim sve ima svoj kraj, moralo bi imati i ovo, razmišljaš sav zdvojan. No nedaš se, kad si već počeo gledat neka to i završiš.

Hansi sad vozi čamac. Tamno mu plavi đemperčić (o.a. Hansi ima više đemperčića nego jedan ako je štovano čitateljstvo primijetilo. Ima crveni, ima svjetloplavi, ima tamnoplavi). Dakle Hansi vesla i pjeva. Po čemu zaključujemo da Tirolci imaju kondiciju. Mislim veslati i pjevati...

I sad dolazimo do poante.
Hansi je dakle producirao 80 pjesmuljaka. Ti su pjesmuljci snimljeni na 4 CD-a. No ako...
No ako..
No ako...
sad dolazi biser nad biserima...
no ako kupiš 4 CD-a ("što svaki fan Hansija Hinterseera mora imati") dobit ćeš i knjigu o Tirolu koju je napisao.....
.....
....
glavom i bradom....
......
tko?.

tko nego?....
...
nego
....
Hansi Hinterseer!!!!

Nagradno pitanje: tko je zaboga Hansi Hinterseer????!?!?????

Broj komentara: 13:

  1. Iz ovih stopa odoh na YouTube vidjet tko je dotični?
    Ako točno odgovorim, dobijem li za nagradu Hansijev CD ili đemperčić kakav on ima?

    OdgovoriIzbriši
  2. @živjeti svoj život
    ti ne bi knjigu? a hansi se tako trudio...:(

    OdgovoriIzbriši
  3. Ti nisi normalna, fakat nisi normalna! PA frajer je fantastičan! F-A-N-T-A-S-T-I-Č-A-N!!! Daj pogledaj tu frizuru iz osamdesetih, pa taj gard, pa ta melodija, laganica preprž ... htjedoh reći preplanuo, pa kako ima lagani muving, ono, Hulio Iglesias sa Tirola.... K tome još uspješni sportaš!
    Hvala ti na korisnom linku, bez tebe nikada ne bih upoznala ovog tirolskog komada, niti pjevala oduševljeno holeroholereiduidi ... evo idem vesela na spavanje holeroholereiduidi dididididi ...

    OdgovoriIzbriši
  4. pojma nemam tko je, ali, živio hansi! :D

    OdgovoriIzbriši
  5. @romantales
    jesi i cupkala prije spavanja? :)))

    OdgovoriIzbriši
  6. NE, nisam cupkala, ali sam nasmijana otišla u horizontalu ... definitivno vrijedi pogledati na youtube snimke, a ispod imaš i tekstove da možeš pratiti, dakle, poezija je fenomenalna ... jednako tako gledati publiku!
    Lik nije napustio 80-te i treba cijeniti takvu vjernost mladim danima!

    OdgovoriIzbriši
  7. Vidjela Hansija na YouTube.
    Odričem se nagrade u dobrotvorne svrhe.

    OdgovoriIzbriši
  8. ajde, nije hansi tako strašan! podsjeća me na 90 posto hrvatskih estradnih umjetnika. koji se stalno vrte li ga vrte na hateve
    idem spat! ubi me zub ovih dana, saga cijela o kojoj ne bih - sretna sam da opet mogu spavat!
    sam ti rekla da je ela dobila brnjicu? a-ha! moram ju uslikat s tim, ali mi je baš žal! a zaslužila ju je svojski! proždrljivica mala!
    ps- danas sam se tako smijala ženi koja je klinki nabavila zečicu koja joj je onda pojela sve cvijeće na taraci i onda prešla oštrit zube na griljama (rupa! haahaaa), štokovima od vrata, itd itd itd . pa sad noću sanja bezbrojne zečeve koji joj grickaju namještaj, kuću joj pojeli heheheee
    laku noć levantica! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. @7 dana
    :(
    to za brnjicu.
    :)
    ovo za zeca.
    i zadnje : hansi nije strašan hansi je prestrašan!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. @7 dana
    i zadnje od zadnjega : ja sam najgolija i najbosija!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  11. Meni je Tirol prekrasan i uvijek se tamo osjećam stvarno ugodno. Nisam za Hansija znala do sada, išla sam ga poslušati na YouTube, ali sve u svemu moram priznati da bih lakše podnijela mučenje slušanjem njegovih pjesmuljaka nego zavijanje naših turbo narodnjaka. A svaki narod ima neke svoje posebne i karakteristične pjesme i pjevače... ja doduše ne volim uopće popularnu glazbu bilo čiju, ali ako bih već morala birati između Hansija i nekog našeg, prije bih pristala slušati Hansija - on bar nekako lagano pjevuši, dok se ja uvijek bojim da će naš pjevač dobiti izljev krvi u mozak od prevelikog naprezanja.
    d.

    OdgovoriIzbriši
  12. Hansi je umjetnik iča. fali jedino tirolska kobasica

    OdgovoriIzbriši